Shiitake

A shiitake gombát legalább 2000 éve értékes étkezési gombának tartják, de régóta ismert számos egészségvédő hatása is. Kínai nevének jelentése téli vagy jó illatú gomba, mert valóban kellemes, kissé hagymára, fokhagymára emlékeztető illata van. A Ming- dinasztia idején a híres orvos, Wu Shui életelixírnek nevezte el a shiitake gombát. A shiitake gomba magas beltartalmi értékű, ezáltal a modern kor emberének nagyon jó választás az általános egészség, a vitalitás megtartásához.

A shiitake harmonizáló, adaptogén hatású, segít szabályozni és aktiválni a testi funkciókat. Támogatja a testi és szellemi egyensúly elérését és megtartását, széleskörű általános és specifikus, előnyös élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Az egészséges életmód ideális kiegészítője. A shiitake gombából kivont AHCC (Active Hexose Correlated Compound) illetve Lentinan (glükán-típusú poliszaccharid)- készítmények számos országban használatosak a hagyományos kemo- és sugárterápia kiegészítőjeként, főleg injekciós formában. 

Milyen pozitív hatásai lehetnek a shiitakénak az elérhető kutatási eredmények alapján?

  • segíthet fenntartani a szív- és érrendszer, a vese, a máj egészségét, 

  • támogathatja az immunrendszer aktivitását, 
    hozzájárulhat a máj enzimatikus méregtelenítő folyamataihoz,

  • pozitívan befolyásolhatja a bőr, a légzőrendszer és a hasnyálmirigy működését,

  • optimalizálhatja a szervezet felépítő/lebontó folyamatait, a vérzsírok és a vércukor szintjét, hozzájárulva ezzel a 2. típusú diabétesz rizikójának csökkentéséhez, és az egészséges testsúly megőrzéséhez,

  • számos vizsgálati eredmény támasztja alá, hogy a shiitake összetevői támogathatják a szervezet antioxidáns védekező-rendszerének  az optimális működését, az oxidatív-stressz kockázatának csökkentését,

  • leírták továbbá a shiitake antibakteriális, antivirális (pl. HPV, HIV) és gombaellenes (pl. Candida albicans elleni) hatását.

Magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.

Webáruház készítés